Text: Anne Scherman
Här ger vi några sökexempel som hjälper dig att navigera i Suecians bildskatt.
Vi börjar på startsidan. Den röda pilen (nedan) pekar nu på sökrutan för fritext, vilket är den bästa startpunkten för att snabbt och enkelt hitta in i Suecian. Ett tips: Det finns många ortnamn i databasen, så börja med att söka dig fram geografiskt.
Här nedan sökte vi på Umeå. Träfflistan redovisar fyra träffar: en gravyr och tre teckningar.
Vi klickar på den tredje träffen och får då upp bildens fullpost. Här visas information om vem som tecknat bilden, vad den föreställer, vilka andra bilder i databasen den anknyter till, genre- och ämnesord, med mera. Vi klickar vidare på genretermen ”Akvareller” …
… och får 40 träffar. Vi väljer nu att markera de tre första bilderna i träfflistan och klickar sedan på ”Lägg i mitt urval”.
Dessa poster finns nu sparade tills ”sessionen avslutas”, det vill säga tills du stänger ner sökfönstret. Du kan alltså söka vidare i databasen och behålla dina ditt urval av poster, så länge du håller sökfönstret öppet. Om du vill spara din sökning längre än så måste du…
… klicka på E-posta, som den gröna pilen ovan visar, och skicka sökningen till din e-postlåda. Nu har du antagligen även lagt märke till de blå knapparna märkta ”Visa pdf” och ”Visa flersidig pdf” (blå pilar ovan). När du klickar på dessa knappar öppnas hela bildmaterialet som hör till posten i pdf-format. Därefter kan du spara ner filen till din dator.
Du kan även ladda ner bildmaterialet lågupplöst (jpg) eller högupplöst (tiff). Klicka på denna länk (vid pilen nedan). Nu ser du flera direktlänkar till olika digitala format av bilden. Observera att några av dem är mycket ”tunga”, dvs. utrymmeskrävande, så undvik att ladda ner dem till din mobil.
Mobil? Ja, Suecians gränssnitt är responsivt. Det betyder att det är utvecklat för att fungera på de flesta internetuppkopplade datorer, läsplattor och mobiler som finns på marknaden.
När du känner Sueciamaterialet väl är Utökad sökning tjänsten för dig. Här söker du med referenser – t.ex. Wallin-nummer eller signum – och avgränsar, om du vill, per materialkategori.
Och slutligen, om du vill bläddra dig fram i materialet, samling för samling, så går det också bra. Mycket nöje!